REGULAMENTUL DISCIPLINAR

REGULAMENTUL DISCIPLINAR | ACS MINIFOTBAL GORJ

TITLUL I | Notiuni generale

Regulamentul Disciplinar stabileste sanctiuni pentru abaterile savarsite de orice persoana care participa la competitiile de minifotbal si care indeplineste o calitate recunoscuta de acest regulament de disciplina: jucator, oficial, suporter, reprezentant al echipei care poseda sau nu „Numar de Legitimare” in campionat, apartinator de echipa, inaintea jocului, in timpul jocului si dupa terminarea acestuia, din momentul in care intra in incinta Bazei Sportive „Dolce Vita” si pana in momentul parasirii acesteia, pe toata durata sezonului competitional.
Acest regulament se aplica in cazul oricarui joc care se desfasoara sub egida Asociatiei Club Sportiv Minifotbal Gorj / Federatiei de Minifotbal din Romania.

Minifotbalul romanesc are la baza principiile: legalitatii, integritatii, solidaritatii, loialitatii, respectand valorile si principiile sale, promovand fair-play-ul si se desfasoara sub motto-ul „Placerea Jocului”.

Urmatoarele persoane se afla sub incidenta acestui Regulament:
– reprezentantii echipelor inscrise in competitia de minifotbal (personalul tehnic si managerial);
– persoane a caror apartenenta la o echipa este de notorietate si nu a fost contestata pana la momentul savarsirii abaterii;
– jucatorii si oficialii de meci;
– spectatorii.
Abaterile se sanctioneaza daca au fost savarsite atat cu intentie cat si din culpa.
Echipele participante sunt responsabile pentru conduita jucatorilor, oficialilor, suporterilor proprii, precum si a oricaror persoane care le reprezinta sau care sunt legate de ele, inclusiv apartinatorii de echipa.
Echipele participante raspund direct de modul in care sunt executate sanctiunile de catre jucatori, oficiali sau alte persoane care le reprezinta sau sunt legate de ele, inclusiv apartinatorii de echipa.

Sanctiuni aplicabile jucatorilor:
a) avertisment (cartonas galben);
b) eliminare (cartonas rosu);
c) suspendarea dreptului de participare la un numar de jocuri sau pentru o perioada de timp;
d) interzicerea accesului in incinta bazei sportive si/sau pe banca de reserve;
e) excluderea din activitatea competitionala;
f) declararea persona non grata, sanctiune echivalenta cu excluderea.

Deciziile disciplinare luate de un arbitru pe terenul de joc sunt definitive si irevocabile si nu pot fi revizuite de catre Comisia de Disciplina, cu exceptia cazului in care persoana sanctionata a fost identificata gresit.

Sanctiuni aplicabile echipelor participante:
a) anularea rezultatului unui joc;
b) excluderea din competitia in curs si/sau viitoare;
c) pierderea jocului prin forfait (cu scorul de 5-0);
d) scaderea de puncte;
e) neprogramarea pentru jocurile urmatoare.

Echipele sunt obligate sa se prezinte la ora jocului la terenul unde sunt programate. Se aplica regula celor 10 minute de intarziere. Daca la ora oficiala a meciului echipa nu se prezinta la teren sau nu poate alinia un numar de minim 3 jucatori de camp si un portar, arbitrul va consemna acest lucru in raportul de joc si va fluiera sfarsitul meciului. Rezultatul va fi omologat cu scorul de 5-0.
Echipele sunt, in mod solidar, responsabile pentru penalitatile aplicabile jucatorilor sau oficialilor. Faptul ca o persoana a parasit echipa, clubul sau asociatia (chiar daca isi schimba denumirea) nu inlatura raspunderea solidara a acestora. Penalitatea sportiva se aplica pe langa sanctiunea principala stabilita de comisie, dar poate fi prevazuta si ca sanctiune de sine statatoare, fara o sanctiune principala prealabila daca se considera de catre Comisia de Disciplina ca este cazul.
Comisia de Organizare poate decide reducerea unei sanctiuni aplicabile unei persoane sau unei echipe, daca clubul sau persoana a fost la prima sanctiune in sezonul competitional aflat in desfasurare, precum si faptul ca in sezonul competitional trecut clubul sau persoana nu au primit sanctiuni care sa se intinda si pe sezonul in curs si daca Comisia considera ca scopul aplicarii sanctiunii poate fi atins si prin diminuarea acesteia.

Urmatoarele imprejurari sunt considerate circumstante atenuante:
a) savarsirea abaterii in stare de provocare din partea victimei;
b) conduita buna a persoanei in cauza inainte de incident;
c) staruinta persoanei in culpa pentru inlaturarea prejudiciului sau efectelor abaterii;
d) consecintele de gravitate redusa ale abaterii;
e) cooperarea cu Comisia de Disciplina si conduita din timpul cercetarii disciplinare a persoanei in culpa.

Urmatoarele imprejurari sunt considerate circumstante agravante:
a) premeditarea;
b) savarsirea abaterii de trei sau mai multe persoane impreuna;
c) savarsirea abaterii prin acte de violenta;
d) savarsirea abaterii in stare de ebrietate sau sub influenta substantelor halucinogene;
e) consecintele grave ale abaterii;
f) starea de recidiva.

TITLUL II | Avertismente si eliminari

Art. 1. Avertismente (cartonaşe galbene) în sezonul regulat
După acumularea a 4 (patru) avertismente de către un jucător, acesta va fi suspendat automat pentru următoarea etapă și penalizat financiar cu suma de 10 ron.
După acumularea a 7 (sapte) avertismente, acesta va fi suspendat automat pentru următoarea etapă și penalizat financiar cu 15 ron.
După acumularea a 9 (noua) avertismente, acesta va fi suspendat automat pentru următoarea etapă și penalizat financiar cu 20 ron.
In continuare pentru fiecare avertisment primit, jucătorul în cauză va fi suspendat automat o etapă și penalizat financiar cu câte 20 ron la fiecare avertisment.

Mențiune: Cartonasele galbene se sterg la finalul sezonului regulat, în faza de play-off / play-out pornindu-se de la zero. Măsura nu se aplică și în cazul unui cartonaș roșu încasat din două cartonașe galbene sau a unui cartonaș roșu direct, in acest caz suspendarea fiind automată.

Art. 2. Avertismente (cartonaşe galbene) în faza de play-off/play-out
După acumularea a 3 (trei) avertismente de către un jucător, acesta va fi suspendat automat pentru următoarea etapă și penalizat financiar cu suma de 10 ron.
După acumularea a 5 (cinci) avertismente, acesta va fi suspendat automat pentru următoarea etapă și penalizat financiar cu 15 ron.
După acumularea a 7 (sapte) avertismente, acesta va fi suspendat automat pentru următoarea etapă și penalizat financiar cu 20 ron.
In continuare pentru fiecare avertisment primit, jucătorul în cauză va fi suspendat automat o etapă și penalizat financiar cu câte 20 ron la fiecare avertisment.

Art. 3. Eliminări (cartonaşe roşii)
Fiecare jucător/oficial eliminat va fi penalizat pecuniar cu suma de 10 ron pentru două cartonaşe galbene urmate de un cartonaş roşu şi minim 20 ron pentru cartonaş roşu direct (pentru o fază de joc).
După fiecare eliminare, jucătorul/oficialul, după caz, va fi suspendat automat 1 meci în cazul în care a fost sancţionat cu două cartonaşe galbene sau în cazul eliminării directe (pentru un fault de joc/hent prin care se opreste o ocazie iminentă de gol). Celelalte cazuri vor intra in judecata Comisiei de Disciplina.
În cazul în care un jucător/oficial, după caz, este sancţionat cu eliminare (cartonaş roşu), acesta îşi va ispăşi suspendarea în următorul meci/următoarele meciuri oficiale (Campionat, Cupa campionatului respectiv) din respectivul sezon sau următorul, după caz.
Jucatorii isi ispasesc etapele de suspendare numai in cadrul meciurilor programate in campionat si in cupa (in ordine cronologica), nu si in etapele in care echipa din care fac parte nu are un meci programat, are meci programat contra unei echipe retrase din campionat.

Mențiune: În cazul în care un jucător sau oficial este eliminat pe motiv de abatere gravă (injurii sau jigniri repetate, scuipare, lovire, brutalitate, bruscare, agresiune fizică, comportare violenta) asupra unui coechipier, adversar, arbitru sau oficial, acesta poate fi sancționat de Comisia de Disciplină pentru o perioadă de timp (cuprinsa intre 1 luna si 24 de luni) din toate competițiile organizate de ACS Minifotbal Gorj în Complexul Dolce Vita.

TITLUL III | Abateri si sanctiuni aplicabile oficialilor, persoanelor si jucatorilor

Art.1. Incitarea la ura, violenta, injurii, insulta si comportamentul jignitor
1.1. Fapta unei persoane de a incita in mod public la un comportament violent, ura, sau atitudine cu caracter dispretuitor, de natura a aduce atingere imaginii publice sau de a supune oprobiului public se sanctioneaza la prima abatere cu o suspendare de la 2-12 etape (1 luna – 3 luni), abatere savarsita de jucator, antrenor sau oficial. Penalitatea sportiva este de minim 30 ron – maxim 200 ron.
In cazurile grave, in special cand abaterea a fost savarsita prin intermediul mass-media sau social-media (presa scrisa, televiziune, radio, internet, retele socializare, mediu online, etc.) limitele de penalitate sportiva se vor dubla raportat la dispozitiile de mai sus.

1.2. In caz de denigrare sau aducere de cuvinte jignitoare, injurii, insulte la adresa oficialilor si organizatorilor de competitii, comisiilor locale sau a oficialilor Asociatiei Club Sportiv Minifotbal Gorj, prin orice mijloace, verbale, comunicate, declaratii in mass-media sau cale electronica si daca se instiga in vreun fel la desconsiderarea competitiei si/sau a oficialilor, a membrilor comisiilor, sanctiunea care se aplica este de minim 4 etape de suspendare si maxim 24 etape (1 luna – 6 luni). Penalitatea sportiva este cuprinsa intre 50 ron si 300 ron.

Art.2. Provocarea publicului
Orice persoana oficiala (jucator, antrenor, delegat, sponsor, medic, etc.), component al unei echipe participante la o competitie locala, care provoaca publicul prin gesturi, cuvinte sau alte mijloace, inainte, in timpul sau dupa terminarea unui joc, va fi suspendata de la 1-6 etape. In acest caz, se va intocmi un raport suplimentar de catre arbitrii sau observatorul jocului, semnat de doua persoane oficiale aflate la fata locului. Penalitatea sportiva este de minim 30 ron – maxim 100 ron.

Art.3. Denuntul calomnios
Orice persoana care formuleaza cu rea credinta o plangere impotriva unei echipe sau unei alte persoane angrenate sub orice forma in competitiile desfasurate sub egida ACS Minifotbal Gorj, plangere care ajunge in faza de judecata la Comisia de Disciplina abilitata si care se dovedeste ca a fost introdusa cu rea credinta tocmai pentru discreditarea persoanei sau a competitiei ori a unei echipe participante, va fi obligata la plata unei penalitati sportive de 100 ron.

Art.4. Abateri ale ocupantilor bancilor de rezerva

4.1. Jucatorii sau oficialii aflati pe banca de rezerve care folosesc cuvinte injurioase sau fac gesturi ofensatoare, jignitoare, calomnioase, aduc insulte la deciziile arbitrilor vor fi sanctionati cu suspendare de minim 3 etape – maxim 8 etape (1 luna – 2 luni). Penalitatea sportiva este de minim 30 ron – maxim 100 ron.

4.2. Interventia unui jucator sau a unui oficial trecut pe raportul de arbitraj si aflat in incinta terenului de joc, care prin actiunea sa intrerupe sau impiedica desfasurarea unei faze promitatoare a echipei adverse (impiedicarea unui jucator, aruncarea unui obiect in teren asupra jucatorului sau a mingii etc.), duce la sanctionarea echipei in cauza cu o lovitura de penalitate (9 metri). Persoana vinovata va fi eliminata din incinta terenului de joc in cazul oficialilor, iar in cazul jucatorilor/antrenorilor se va acorda cartonasul rosu, fiind sanctionat cu o suspendare de 2 etape, la care se adauga o penalitate sportiva de 50 ron.

Art.5. Rasismul, xenofobia, discriminarea
Orice persoana care in mod public, discrimineaza pe altcineva intr-o maniera jignitoare pe motive de rasa, culoare, limba, religie, sex, origina etnica, sau care comite o alta fapta dispretuitoare avand acelasi caracter, va primi o suspendare intre 4 etape si 8 etape (1 luna – 2 luni). Penalitatea sportiva este de minim 50 ron – maxim 150 ron.

Art.6. Amenintarea
Persoanele (oficiali, jucatori sau antrenori) care ameninta sau intimideaza o persoana (arbitru, jucator, antrenor, oficial, etc.) vor fi suspendate pe o perioada de 1-4 etape. Penalitatea sportiva este de minim 30 ron – maxim 100 ron.

Art.7. Constrangerea
a) Constrangerea sau impiedicarea unui oficial de joc sa sanctioneze in mod liber si impartial (fara agresiune fizica, violenta) va fi sanctionat cu suspendare de la 2-6 etape. Penalitatea sportiva este de minim 30 ron – maxim 100 ron.

b) Oricine foloseste bruscare sau violenta fizica minora, pentru a impiedica un oficial de joc sa actioneze in mod liber si impartial, va fi sanctionat cu suspendare de la 6 etape la 12 etape (6 saptamani – 3 luni). Penalitatea sportiva este de minim 60 ron – maxim 200 ron.

Art.8. Injurii, jigniri
Jucatorii care folosesc cuvinte injurioase sau fac gesture ofensatoare, jignitoare, calomnioase, aduc insulte la deciziile arbitrilor sau la adresa unui oficial de joc vor fi sanctionati cu suspendare de minim 3 etape – maxim 8 etape (1 luna – 2 luni). Penalitatea sportiva este de minim 30 ron – maxim 100 ron.

Art.9. Bruscari, loviri sau alte violente
9.1. In cazul in care un jucator/antrenor/oficial bruscheaza sau face orice alt gest de violenta fizica minora, asupra unui adversar sau coechipier, se sanctioneaza persoana in cauza cu suspendarea din competitie pe o perioada de minim 3 etape – maxim 8 etape (1 luna – 2 luni). Penalitatea sportiva este intre 50 ron si 100 ron.
In cazul unei abateri similare comise asupra unui arbitru, oficial de joc sau organizator, suspendarea este intre 6 etape si 12 etape (6 saptamani – 3 luni). Penalitatea sportiva este intre 80 ron si 200 ron.

9.2. In cazul in care un jucator/antrenor/oficial suteaza mingea cu putere in directia unui arbitru, oficial de joc sau organizator, fara ca mingea sa faca si contact cu acesta, se sanctioneaza persoana in cauza cu suspendarea din competitie pe o perioada de minim 3 etape – maxim 8 etape (1 luna – 2 luni). Penalitatea sportiva este intre 50 ron si 100 ron.
In cazul in care mingea face contact cu acesta ca urmare a actiunii jucatorului/antrenorului/oficialului, suspendarea este intre 6 etape si 16 etape (6 saptamani – 4 luni). Penalitatea sportiva este intre 80 ron si 200 ron.

9.3. In cazul in care un jucator/antrenor/oficial arunca cu apa sau cu un lichid similar in directia unui arbitru, oficial de joc sau organizator, se sanctioneaza persoana in cauza cu suspendarea din competitie pe o perioada de minim 6 etape – maxim 12 etape (6 saptamani – 3 luni). Penalitatea sportiva este intre 80 ron si 200 ron.

9.4. In cazul in care un jucator/antrenor/oficial scuipa in directia unei persoane, coechipier sau adversar, in timpul sau cand jocul este intrerupt, acesta se sanctioneaza cu suspendare de minim 3 etape – maxim 8 etape (1 luna – 2 luni). Penalitate sportiva minim 50 ron – maxim 100 ron.
In cazul unei abateri similare comise asupra unui arbitru, oficial de joc sau organizator, suspendarea este intre 6 etape si 12 etape (6 saptamani – 3 luni). Penalitatea sportiva este minim 80 ron si maxim 200 ron.
Scuipatul, in semn de protest, se sanctioneaza cu minim 2 etape – maxim 4 etape. Penalitatea sportiva in acest din urma caz se incadreaza intre 20 ron si 50 ron.

9.5. In caz de lovire cu palma, cotul, bratul, piciorul – comiterea unui fault grosolan, atac comis prin imprudenta ori calcarea adversarului in mod intentionat, daca nu s-a produs vatamare fizica, se sanctioneaza cu suspendare de minim 2 etape – maxim 6 etape. Penalitate sportiva de minim 20 ron – maxim 100 ron.
– daca s-a produs vatamare fizica minora, se sanctioneaza cu suspendare 3 etape – 8 etape. Penalitate sportiva de minim 30 ron si maxim 150 ron.
– daca s-a produs vatamare fizica grava, se sanctioneaza cu suspendare 6 etape – 16 etape (6 saptamani – 4 luni). Penalitate sportiva de minim 60 ron si maxim 200 ron.

9.6. In cazul in care un jucator/antrenor/oficial loveste cu pumnul, capul, piciorul, în mod intenţionat, un adversar sau coechipier, se sanctioneaza persoana in cauza cu suspendarea din competitie pe o perioada de minim 8 etape – maxim 24 etape (2 luni – 6 luni). Suspendarea sau sanctiunea excluderii vizeaza toate competitiile organizate sub egida ACS Minifotbal Gorj. Penalitatea sportiva este intre 100 ron si 200 ron.
In cazul in care actiunea jucatorului/antrenorului/oficialului pericliteaza, in mod evident, integritatea corporala a celeilalte persoane, perioada de suspendare se incadreaza intre 6 luni si 2 ani. Penalitatea sportiva este intre 150 ron si 300 ron.
In cazul unei abateri similare comise asupra unui arbitru, oficial de joc sau organizator, indiferent daca se pericliteaza integritatea corporala sau nu, suspendarea este intre 1 an si 2 ani din toate competitiile organizate de ACS Minifotbal Gorj. Penalitatea sportiva este intre 200 ron si 400 ron.
In cazurile deosebit de grave sau in caz de recidiva, se poate merge pana la excluderea pe termen nedeterminat a jucatorului/antrenorului/oficialului in cauza din toate competitiile organizate de ACS Minifotbal Gorj.

9.7. Incaierarea consta in comiterea de brutalitati, loviri si alte violente in care sunt implicate cel putin 3 persoane. Participarea la incaierare se sanctioneaza cu suspendare intre 6 etape si 24 de etape (6 saptamani – 6 luni). Prezenta se aplica atat pentru jucatori/antrenori, cat si pentru oficiali. Penalitatea sportiva este de minim 60 ron – maxim 200 ron.

9.8. Orice persoana, care a incercat sa previna incidentele, sa-i apere pe altii sau sa-i desparta pe cei aflati in incaierare, nu va fi sanctionata.

Atentie: Sancțiunile de mai sus se aplică și în cazul abaterilor comise de jucători sau oficiali care nu sunt trecuți pe foaia de joc la meciul respectiv, dar care sunt identificați ca fiind jucători sau oficiali în cadrul unei echipe participante la competiție, iar faptele comise de aceștia sunt consemnate în raportul de arbitraj.

Nota: Jucatorii, oficialii, antrenorii sau alte persoane vor avea drept de joc in competitie, doar dupa ce isi ispasesc suspendarile primite si achita penalitatea sportiva la Comisia de Organizare si Disciplina.

Art.10. Coruptia. Integritatea competitiei

10.1. Persoana care ofera, promite sau acorda un avantaj nejustificat unui organ al Asociatiei Club Sportiv Minifotbal Gorj sau Comisiei de Organizare, Comisiei de Disciplina, unui arbitru, jucator, oficial sau altei persoane care se afla sub incidenta acestui regulament, in nume propriu sau al unui tert, in scopul de a-l determina sa incalce statutele sau regulamentele, va fi sanctionata cumulativ dupa cum urmeaza:
a) penalitate sportiva in valoare de 200 ron
b) interzicerea oricarei activitati legate de minifotbal pe o perioada de 1 an de zile.
c) depunctarea sau retrogradarea echipei apartinatoare, daca este cazul.

10.2. Nici o reclamatie cu privire la trucarea unui meci nu poate avea incidenta asupra rezultatului sportiv al unei competitii sau al meciului in chestiune, daca ea a fost depusa dupa disputarea fazei respective a competitiei. Pe cale de consecinta meciul respectiv nu va putea fi rejucat.

Art.11. Recidiva
Orice suspendare aplicabila unui jucator/antrenor/oficial va fi cumulata cu un spor de minim 25% din pedeapsa prevazuta de regulament, mergand pana la excluderea din competitii pentru o perioada nedeterminata, in cazul in care abaterea este comisa de un recidivist (persoana care a mai comis abateri in ultimii 5 ani de zile). In cazul existentei starii de recidiva (abateri repetate) regulile circumstantelor agravante si atenuante nu se mai aplica.
Nu constituie recidiva sanctiunile aplicabile jucatorilor pentru acumularea de cartonase galbene, pentru eliminarea dupa cumul de cartonase galbene si nici sanctionarea jucatorilor de catre propriile echipe.

Art.12. Abateri concurente – Concursul de abateri
Daca se savarsesc mai multe abateri disciplinare, comisia va retine pe cea mai grava la care poate aplica un spor de pana la jumatate din sanctiunea deja individualizata. In cazul in care ambele sanctiuni sunt individualizate la fel, este considerata cea mai grava sanctiunea care are maximul special mai mare. In celelalte situatii, cea mai grava este sanctiunea efectiv aplicata care are cuantumul cel mai mare.

Titlul IV | Abateri si sanctiuni aplicabile jucatorilor, oficialilor

Art.13. Abateri sanctionate cu avertisment (cartonas galben):

Un jucator este avertizat si i se acorda cartonasul galben atunci cand comite una din urmatoarele abateri:
a) se face vinovat de comportare nesportivă;
b) își manifestă dezaprobarea prin gesturi sau vorbe;
c) încalcă cu persistență regulile de joc;
d) intârzie reluarea jocului;
e) nu respectă distanța prevăzută de regulament la executarea unei aruncari de la margine, lovituri de la colț, libere sau de pedeapsă;
f) intră sau reintră pe terenul de joc fără permisiunea arbitrului, părăsește suprafața de joc fără permisiunea arbitrului (cu excepția jucătorilor accidentați);
g) simuleaza de o maniera menita sa insele perceptia arbitrului;
h) intra prin alunecare la un adversar, daca nu pune in pericol integritatea fizica a jucatorului.

Art.14. Abateri sanctionate cu eliminare (cartonas rosu):

14.1. Un jucator trebuie eliminat de arbitru pentru savarsirea uneia din urmatoarele abateri prevazute de Legile Jocului:
a) se face vinovat de fault grosolan (efectuat prin forță excesivă sau brutalitate, împotriva unui adversar, in disputa pentru minge);
b) se face vinovat de comportare violentă;
c) scuipă un adversar sau orice altă persoană;
d) folosește vorbe sau face gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane;
e) joacă mingea în mod voit cu mâna împiedicând echipa adversă să marcheze un gol;
f) oprește un adversar care se deplasează către poarta adversă, având o situație iminentă de a marca, printr-o greșeală care se sancționează cu o lovitură liberă sau cu o lovitură de pedeapsă (7 metri);
g) primește al 2-lea avertisment în timpul aceluiași joc;
h) loveste cu palma, bratul, piciorul, cotul sau calca in mod voit un adversar.

Un jucător, eliminat în timpul unui joc, fie pentru cumul de cartonase galbene, fie pentru cartonas rosu direct, poate fi înlocuit de un alt jucător după 5 (cinci) minute de inferioritate numerică pentru echipa în cauză.
Nu poate fi arătat cartonaşul galben sau roşu decât unui jucător, unui jucător de rezervă, unui jucător înlocuit sau unui antrenor/oficial şi numai din momentul când arbitrul a intrat pe terenul de joc şi până când l-a părăsit după fluierul de final al jocului.
Un jucător, jucător de rezervă, jucător înlocuit sau antrenor/oficial, care a fost eliminat, trebuie să părăsească incinta terenului de joc, precum şi banca tehnică.
În cazul eliminării unui jucator de rezerva, unui jucator inlocuit sau al unui antrenor/oficial, echipa în cauză va trebui să scoată din teren unul dintre jucători şi să joace în inferioritate numerică timp de 5 (cinci) minute.

14.2. Arbitrii au obligatia consemnarii in raportul de arbitraj (dupa caz raport suplimentar) cu exactitate a faptelor si sanctiunilor disciplinare luate (cartonas rosu). In ceea ce priveste greselile de joc, Comisia de Disciplina nu se poate sesiza din oficiu. In acest sens, deciziile disciplinare luate de arbitru pe terenul de joc sunt definitive si irevocabile si nu pot fi revizuite. Pot fi revizuite deciziile luate numai prin identificarea gresita a unui jucator.

Art.15. Participarea neregulamentara la un joc

15.1. Un jucator care participa la un joc oficial in echipa altei formatii inscrise in competitie decat cea la care este legitimat se sanctioneaza cu suspendare de la 2 etape la 6 etape.

15.2. Refuzul unui jucator, antrenor sau alt oficial de a parasi de indata terenul de joc sau banca de rezerve dupa ce a fost eliminat de arbitru, fapt ce a determinat intarzierea sau oprirea jocului se sanctioneaza cu o suspendare de la 1 etapa – 3 etape, la care se adauga o penalitate sportiva intre 30 ron – 60 ron.

Titlul V | Contestatiile

In cazul in care se constata, prin depunerea unei contestatii din partea echipei adverse sau printr-o autosezizare a Comisiei de Organizare, ca echipa contestata a folosit unul sau mai multi jucatori fara drept de joc in partida respectiva, echipa contestata va suporta sanctiunile din prezentul regulament.

Echipele pot introduce contestatii impotriva omologarii jocurilor cu rezultatul de pe teren, astfel:
a) Inaintea inceperii jocului, daca se contesta dreptul de joc al unuia sau al mai multor jucatori din echipa adversa, inscrisi in raportul de arbitraj, mentionandu-se clar motivele.
b) In pauza sau in cel mult 10 minute de la terminarea jocului, dar inainte ca delegatii sa fi semnat Raportul de Joc. Daca au trecut cele 10 minute, contestatia nu se mai ia in considerare.
c) In cazul contestatiei pentru substituire, arbitrul va solicita jucatorului sa-si inscrie datele personale in raportul de joc si va lua masuri pentru a se fotografia impreuna cu jucatorul contestat. Contestatiile introduse tardiv sau in afara intervalului de timp stabilit de regulament se resping ca neregulamentare.
d) Introducerea in teren a unui jucator care nu este legitimat la echipa respectiva, care nu are drept de joc pentru jocul respectiv sau care a obtinut legitimarea / transferul prin incalcarea normelor in vigoare, folosind date inexacte sau alte procedee de inducere in eroare a comisiilor abilitate, va duce la pierderea jocului la ,,masa verde”, rezultatul omologandu-se cu 5-0 in favoarea echipei adverse, in urma depunerii unei contestatii sau in urma autosesizarii Comisiei. Penalitatea sportiva pentru echipa in culpa este intre 50 ron si 150 ron.
e) In cazul substituirilor de jucatori, rezultatul va fi omologat cu 5-0 doar in partidele in care s-a depus o contestatie privind substituirea de jucatori. Penalitatea sportiva pentru echipa in culpa este de 100 de ron pentru fiecare caz de substituire dovedit.
f) Dacă un jucător nu are drept de joc și se demonstrează în urma unei contestații acest lucru, echipa respectivă va pierde toate jocurile în care jucătorul in cauza a fost trecut pe raportul de joc si a evoluat, rezultatul omologat fiind de 5-0 in favoarea echipei adverse. Penalitatea sportiva pentru echipa in culpa este intre 50 ron si 100 ron.

Delegatul echipei care contestă dreptul de joc al unui jucător este obligat să depună acte doveditoare în susținerea contestației, in caz contrar contestația rămâne neîntemeiată.
Organizatorii vor lua în considerare doar contestațiile făcute în scris, pe raportul de joc, în termenele menționate in articolul de mai sus si cu achitarea taxei de contestatie stabilita de comisie.

Art.1. Introducerea contestatiilor

1.1. Contestatiile pot fi introduse inainte, la pauza sau imediat dupa terminarea jocului (in maxim 10 minute), cu conditia ca arbitrul/observatorul de joc dupa caz, sa fi fost anuntat in prealabil privind depunerea unei contestatii iar aceasta sa se incadreze inainte de semnarea raportului de joc de catre echipele participante.
Echipa care formuleaza o contestatie este obligata sa depuna toate probele, inscrisurile, etc. pe care se bazeaza ca poate demonstra culpa jucatorului / echipei contestate. Arbitrul trebuie sa fie instiintat in prealabil privind intentia depunerii unei contestatii. Acesta este obligat sa aduca la cunostinta tuturor celor implicati si sa convoace ambii delegati si jucatorul contestat (acesta din urma, doar in caz de substituire). Contestatia va fi intocmita in prezenta acestora. Daca cineva refuza prezenta, arbitrul/observatorul de joc va mentiona acest aspect in raport.
La final, toti (arbitri, delegatii echipelor, jucatorul in cauza) sunt obligati sa semneze de luare la cunostinta. Se va mentiona exact de catre arbitru, momentul depunerii. Contestatia poate fi intocmita, semnata si depusa doar de una din persoanele inscrise in Raportul de joc, in urmatoarea ordine: delegat, antrenor, capitan de echipa (sau o alta persoana al carei nume si semnatura apare pe raportul de joc).
Comisia de Disciplina nu este obligata sa caute probe suplimentare, in acest sens, cercetarile se vor face in baza probelor depuse pana la inceperea dezbaterilor Comisiei de Disciplina.
1.2. In situatia in care contestatia vizeaza o abatere disciplinara specifica unor competitii organizate la nivel local (campionat regular sau cupe/turnee cu caracter amical), Comisiile de Disciplina competente au obligatia solutionarii sesizarilor pana la desfasurarea urmatoarei etape, in cazul campionatului regular sau pana la desfasurarea urmatoarei faze competitionale in cazul cupelor si turneelor cu caracter amical. Sesizarea se poate depune inainte de desfasurarea etapei, in timpul desfasurarii etapei sau imediat dupa desfasurarea acestei etape dar fara a se depasi termenul de 10 minute.
1.3. Deciziile luate in prima faza de Comisia de Disciplina pot fi atacate in termen de 3 zile de la comunicare, cu apel, in situatia prevazuta, daca este vorba de campionat regular.
1.4. Deciziile luate in apel de comisiile de resort nu mai pot fi atacate cu recurs, fiind definitive si executorii.
1.5. Toate termenele se calculeaza de la comunicare si nu de la pronuntare. Comunicarea se poate face prin orice mijloc aflat la dispozitie.
1.6. Caile de atac vor putea fi depuse doar de reprezentantii legali ai echipelor care au fost parti, in prima instanta, intr-un litigiu. Calea de atac introdusa de orice alta persoana ce nu a fost parte a unui litigiu analizat de comisiile de resort in prima faza, va fi respinsa ca inadmisibila.

Art.2. Forma contestatiei si a cailor de atac
Contestatia trebuie sa contina urmatoarele elemente obligatorii:
– atributele de identificare ale echipei/persoanei care formuleaza sesizarea;
– detalierea, in fapt, a aspectelor sesizate;
– indicarea probelor pe care se sustine contestatia; probele pot fi reprezentate de informatii preluate de pe platformele electronice, documente oficiale apartinand ACS Minifotbal Gorj/FMR sau altor persoane fizice sau juridice terte, articole de presa, poze, informatii de pe platformele social-media, proba video, dar si alte asemenea care pot fi utile, pertinente si concludente cauzei.

Proba video este acceptata in cazul in care arbitrul a identificat in mod gresit persoana care a savarsit o abatere de la Legile Jocului, sau in cazul in care se urmareste de catre partea interesata dovedirea unei situatii in care un jucator care ar fi participat la o partida nu ar fi avut drept de joc pentru partida respectiva. De asemenea, tot cu proba video se poate demonstra si faptul ca un oficial sau antrenor care se afla in stare de suspendare a participat in mod nelegal la o partida sau ca un oficial, antrenor sau jucator nu ar fi respectat interdictia data de Comisia de Disciplina competenta.
Nu se pot demonstra cu proba video greselile de arbitraj care tin exclusiv de curgerea unor faze ale jocului ca: validarea sau invalidarea unui gol, parasirea spatiului de joc de catre minge, jucarea mingii cu mana in mod neregulamentar si alte asemenea situatii.

Pentru orice contestație se percepe o taxă de 50 lei/contestaţie. Fără plata acesteia, cazul nu intră în judecarea Comisiei de Organizare și Disciplină. Contestațiile trebuie probate (informații oficiale, fotografii, imagini video etc.) de către echipa care depune contestația.

TITLUL VI | Neprezentarile

Neprezentarea nemotivată la un joc atrage după sine pierderea jocului şi omologarea rezultatului de 5-0 în favoarea echipei adverse, penalitate sportivă de 100 lei (achitarea taxei de joc) şi depunctarea în clasament cu 2 puncte, începând cu cea de-a treia neprezentare.
Retragerea unei echipe de pe teren sau părăsirea terenului înainte de fluierul final se penalizează cu pierderea jocului cu 5-0, echipa putând fi și depunctată cu 2 puncte în clasament, în funcție de natura abaterii.
În cazul în care o echipă nu se prezintă la ora stabilită pentru a se disputa meciul din motive necunoscute sau fără a anunța în prealabil, aceasta va fi sancționată cu penalitate sportivă de 100 lei. În cazul în care se repetă același lucru pentru a doua oară, penalitatea sportivă va fi aceeași, în speță 100 lei, iar pentru a treia neprezentare se poate exclude din campionat, decizia fiind la latitudinea organizatorilor.
La 2 (două) neprezentări consecutive sau la 3 (trei) alternative într-un sezon, echipa în cauză poate fi exclusă.
Nota: Dacă o echipa se retrage din campionat sau este exclusă în timpul turului sezonului regulat, toate rezultatele echipei respective se anulează. Dacă se retrage sau este exclusă în timpul returului sezonului regulat, rezultatele de până în acel moment sunt păstrate, iar toate jocurile care urmează până la finele sezonului regulat sunt omologate cu scorul de 5-0.

Comentariile sunt închise.